Hoe word ik een goede (pub)quizzer?

Topquizzer Rik van Noord helpt je!


Een goede quizzer word je (helaas) niet vanzelf. Hieronder wat algemeen advies om een betere quizzer te worden. Lees het aandachtig door en je teamgenoten zullen je dankbaar zijn.


Volg het nieuws


Het lijkt een dooddoener, maar het maakt een wereld van verschil. Een goede quizzer volgt al het nieuws op de voet. En dan niet slechts het wereldnieuws, maar alles wat er te vinden is.


Sportuitslagen, nieuwe films, verkiezingen, moordaanslagen, SBS6-programma’s: een echte quizzer is overal van op de hoogte. Doe vooral extra moeite om bepaalde dingen bewust te onthouden: je geheugen werkt waarschijnlijk minder goed dan je denkt.


Veel quizzen


Dan hebben we de dooddoeners maar alvast gehad. Veel quizzen is uiteraard een uitstekende manier om beter te worden. Dit kan in de kroeg, maar ook met bepaalde apps en websites (bijvoorbeeld Sporcle). Dit helpt je niet alleen om nieuwe kennis op te doen, maar geeft je ook een steeds beter idee van wat er typisch in een quiz gevraagd wordt.


Probeer te redeneren vanuit het oogpunt van een quizmaster: als X blijkbaar een goede quizvraag is, wat kan er dan nog meer gevraagd worden? Probeer ook eens een soloquiz zoals de NL50 of Hot 100, zodat je met je neus op de feiten wordt gedrukt als het gaat om welke kennis je nog mist. You have to know what you don’t know.


Breedte voor diepte


Dit is het tegenovergestelde van wat Jürgen Klopp (voetbaltrainer van welke club?) zijn spelers meegeeft. Het is leuk om alle veldslagen van de 80-jarige oorlog op chronologische volgorde te kunnen oplepelen, maar tijdens het quizzen heb je er weinig aan. Het is natuurlijk beter om van alle grote oorlogen alleen de belangrijkste veldslagen te kennen.


Dit geldt eigenlijk voor alle onderwerpen: het is beter om van heel veel dingen een klein beetje te weten, dan van een bepaald onderwerp een heleboel. Dit leidt ons naar het volgende advies.


Werk bewust aan je zwakke plekken


Iedereen heeft gaten in zijn kennis. Dit wil echter niet zeggen dat je hier niets aan kunt doen. Juist als je weinig van een onderwerp weet, kun je snel progressie boeken. Je zult hier waarschijnlijk wel bewust tijd voor uit moeten trekken, gezien je in je normale dagelijkse leven deze kennis blijkbaar niet had opgepikt.

Grote kans dat je de zwakke plekken in je kennis ook eigenlijk niet zo interessant vindt en dat je met lichte tegenzin de kennis moet opdoen. Niemand zei dat het leuk was om een goede quizzer te worden.


Herhalen, herhalen, herhalen


Het werd hierboven al even genoemd, maar je geheugen werkt helaas niet zo goed als je stiekem denkt. Dit betekent dat je bepaalde kennis vaak moet herhalen voor je het je eigen hebt gemaakt. En zelfs dan is er geen garantie dat het jaren blijft hangen.


Er zijn meerdere manieren om kennis te herhalen. Doorloop geregeld bepaalde Wikipedia-lijstjes. Herlees boeken en encyclopedieën. Doe ’s avonds een extra rondje door de krant om de hoofdpunten nog eens te zien. Repeteer Afrikaanse hoofdsteden onder de douche. Is dit heel leuk om te doen? Nee. Word je hier een betere quizzer door? Absoluut.


De echte topquizzers leggen zelfs hun eigen database aan vol met quizvragen, feitjes, foto’s en lijstjes, en doorlopen die geregeld. Een veel gebruikte tool is Anki, die gebruikmaakt van spaced repetition, een extreem effectieve manier om kennis te onthouden. Als je echt de top van Nederland wil aanvallen zal je hiermee moet beginnen.


Quizzen is een hobby van de lange adem


Kennis is oneindig. Erger nog, elke dag genereert de wereld weer een nieuwe stapel feitjes. Er is dus helaas geen wondermiddel om in een maand een topquizzer te worden. Maar als je bovenstaande adviezen opvolgt, zul je langzaam maar zeker een sterkere quizzer worden.


Ook al lijkt het niet altijd zo, elk feitje dat je eerst niet wist is er één. Dit kan zomaar het verschil maken tussen winst en verlies in een (pub)quiz. En dat is natuurlijk waar het allemaal om te doen is.


Veel succes!